05 mei 2015

Iran

Van 19 april tot en met 4 mei 2015 zijn wij in Iran geweest. Dit land stond al heel lang op ons wensenlijstje. We hadden zelfs een paar jaar geleden de reisgids al gekocht omdat we vergevorderde plannen hadden om te gaan. Vanwege een negatief reisadvies is de reis toen niet doorgegaan, maar begin 2015 leek Iran ons, ondanks nog steeds een negatief reisadvies, voor toeristen juist een hele veilige bestemming. Onze omgeving dacht daar duidelijk heel anders over, al wist niemand concreet te benoemen wat dan wel de gevaren voor ons zouden zijn in Iran. Gelukkig hadden wij het goed ingeschat en werd het negatieve reisadvies kort voor ons vertrek een beetje naar de goede kant bijgesteld.

Iran is een behoorlijk groot land, waar we in ruim twee weken lang niet alles van konden zien, dus beperkten we ons tot de belangrijkste bezienswaardigheden die niet te dicht in de buurt van de grenzen met de minder veilige buurlanden lagen.

REISROUTE
Teheran – Yazd – Shiraz – Persepolis – Esfehan – Teheran

We hebben het heel erg leuk gehad in Iran. De mensen waren ontzettend vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.  Er was veel moois te zien, zowel op gebied van cultuur als van natuur. Er waren niet zo veel individuele toeristen, dus we hadden veel bekijks en aanspraak. Maar vooral was het heel bijzonder om dit land in het echt te zien en te kunnen ervaren hoe mensen hier leven en hoe ze ondanks de vele regels en beperkingen een leven proberen te leiden dat niet zoveel afwijkt van het leven in het westen.

Het land was ook veel ontwikkelder dan we ons hadden voorgesteld: alles zag er schoon en netjes uit, er waren keurige trottoirs en prullebakken, veel parken en bloemen en het opleidingsniveau was hoog. Eén minpunt: we zijn nog nooit in een land geweest waar zó slecht en zó agressief gereden werd en dat wil best wat zeggen. We hebben wel vaker doodsangsten uitgestaan in het verkeer, maar zelden of nooit zoals in Iran.

Hieronder volgt een foto-impressie van onze reis.

Teheran ligt aan de voet van ruim 4000 meter hoge bergen, die vanuit de stad goed te zien zijn, mits de smog niet al te dicht is.

We bekeken er het Golestan Palace met z'n mooie tuinen en kleurige tegeltjes.

En natuurlijk brachten we ook een bezoek aan Teheran's grote, overdekte bazaar: een labyrinth van meer dan 10 kilometer steegjes. We doolden een paar uur rond onder het motto 'go with the flow', en zagen niet alleen winkeltjes en restaurantjes, maar ook mooie moskeeën.

's Avonds gingen we naar het station en namen de nachttrein naar Yazd.

Yazd is een van de oudste steden ter wereld en we vonden een hotel in het oude gedeelte van de stad. We konden heerlijk ontbijten in de binnentuin van het hotel.

Vanaf het dakterras van ons hotel hadden we een prachtig uitzicht op de zandkleurige oude gebouwen, windtorens en kleurige koepels.

We liepen door de nauwe straatjes, langs prachtig betegelde moskeeën en tombes. De veelal turquoise tegels staken mooi af tegen de leemkleurige huizen en muren.

Ook bekeken we het Amir Chakhmaq Complex

(zelfs meerdere keren omdat op de hoek van het plein de beste winkel was voor Iraanse zoete lekkernijen).

Yazd was een van de hoogtepunten van deze reis en we konden maar moeilijk afscheid nemen van de sfeer, de warmte en de prachtige combinatie van turquoise en zandkleur. 

We namen een bus naar Shiraz, een rit van zo'n 7 uur door een woestijnachtig landschap.

In Shiraz bekeken we onder andere de Vakil moskee,

het oude fort

en de tombe van Emir Ali, waar José alleen in chador naar binnen mocht. Gelukkig waren die bij de ingang te lenen.

's Avonds proefden we in de bazaar het traditionele gerecht dizi, een stoofschotel van schapenvlees, kikkererwten en groenten die aan tafel werd fijngestampt.

Vanuit Shiraz gingen we een dag naar Persepolis, de ruïnes van een 2500 jaar oud paleizencomplex uit het oude Perzië.

We kwamen binnen door de indrukwekkende Xerxes poort, ook wel Gate of All Nations genoemd.

Prachtig bewaard gebleven reliëfs.

We waren helaas niet de enige bezoekers, Persepolis was ook een populaire bestemming voor lokale schoolreisjes.

Toen het ons te druk werd, klommen we een stukje de heuvel op voor een prachtig en rustig overzicht van het complex.

We konden moeilijk afscheid nemen van deze prachtige, bijzondere plek.

Met de lokale bus gingen we terug naar Shiraz en de volgende dag met een langeafstandsbus verder naar Esfehan.

Imam Square, het één-na-grootste plein ter wereld.

We wandelden langs de Zayandeh rivier, waar zelfs water in stroomde (lang niet altijd het geval). We liepen door de mooie parken, over de historische bruggen, ook een populaire activiteit bij de Iraniërs, dus we hadden veel bekijks en aanspraak.

Ook bekeken we de Masjed-e Jameh, de grootste moskee van Iran en één van de mooiste bouwwerken.


's Avonds vonden we een sfeervol restaurant waar we een heerlijke maaltijdsoep aten.

Na het eten gingen we nog even terug naar het grote plein, waar het enorm druk was geworden. Het plein bleek in dit lange weekend  een populaire picknickplek, heel gezellig.

Door het lange weekend hadden we veel moeite om een buskaartje naar Teheran te kopen. Toen dat uiteindelijk lukte, moesten we op stel en sprong naar het busstation, waardoor we eerder dan gepland terug waren in Teheran. Dus we hadden tijd over voor een bezoekje aan het mausoleum van Ayatollah Khomeini.

De laatste dag in Teheran maakten we een prachtige wandeling in de bergen net ten noorden van de stad...

... waar we naar een mooie waterval klommen.

En toen zat onze reis er helaas alweer op. We hebben het erg leuk gehad in Iran en komen heel graag nog een keer terug in dit fascinerende land met z'n bijzonder vriendelijke mensen!