24 oktober 1999

Bolivia

Voor onze eerste reis naar Zuid Amerika kozen wij Bolivia omdat dit bekend staat als het meest afwisselende land van dit continent: bergen, jungle, Inca-tempels, vulkanen, zoutvlakte, Titicaca-meer en een kleurrijke Indiaanse bevolking. We vertrokken op 23 september 1999 en vlogen niet naar La Paz, maar naar Santa Cruz omdat de kans op hoogteziekte bij direct vliegen op La Paz groot is omdat deze stad op zo'n 4000 meter hoogte ligt. Bovendien zit je dan op een hoogvlakte, dus als je hoogteziekte krijgt, kun je niet snel afdalen. 
Met een bus gingen we naar Cochabamba (Inca-ruïne, Indiaanse markt). Vervolgens via La Paz naar het bergdorp Sorata, gelegen aan de voet van de Andes. Daar mooi gewandeld, tussen de kolibri's, papegaaien en lama's.
Terug naar La Paz en met een nachtbus naar Uyuni. Daar hebben we een driedaagse tour gemaakt in een jeep over de prachtige zoutvlakte, langs vulkanen, geysers (gelegen op 4800 meter!) en gekleurde meren met flamingo's.
Met de bus over slechte wegen verder naar Tupiza, waar we de kleurige rotsformaties en canyons met cactussen bekeken. Met een nachtbus gingen we vervolgens naar Potosi, waar we afdaalden in de zilvermijnen om cocabladeren, dynamiet en koekjes te geven aan de mijnwerkers, die daar onder onvoorstelbaar erbarmelijke omstandigheden zware arbeid verrichten.
Terug naar La Paz, waar we over de gevaarlijkste weg ter wereld van 4700 meter afdaalden naar de jungle van het Amazonegebied, op zo'n 200 meter hoogte. De weg was erg smal, met diepe afgronden, waarin regelmatig restanten van neergestortte voertuigen te zien waren. We besloten dan ook acuut om dit risico niet nog een keer te lopen en de terugreis per vliegtuig af te leggen. Maar eerst gingen we een dag de jungle in vanuit Rurrenabaque en daarna mee met een driedaagse pampas-tour. We zwommen in de Rio Yacuma tussen de rose dolfijnen (en piraña's en krokodillen, maar volgens onze gids deden die niets als er dolfijnen in de buurt waren...). We zagen veel vogels, capibara's, apen, schildpadden en kaaimannen. Onze gids ving een anaconda door op blote voeten door een moeras te lopen totdat hij er op één trapte en wij mochten ervaren hoe het is om een 2.5 meter lange wurgslang om je nek te voelen.
Daarna gingen we naar Copacabana, gelegen aan het Titicaca-meer. We zagen hoe mensen hun voertuigen lieten zegenen door een pater en wandelden een aantal dagen over het Isla del Sol met tempels en een prachtig uitzicht over het meer.
Vanuit La Paz bezochten we Chacaltaya, een skigebied gelegen op meer dan 5000 meter hoogte en naar de pre-Inca-ruïnes van Tiahuanaco.
Via Sao Paulo vlogen we op 24 oktober terug naar Nederland, met een luxe KLM-vlucht omdat onze VASP-vlucht een dag vertraagd was.


 Wandelen in de omgeving van Sorata, op de achtergrond Illampu (6362 m)


Isla de Pescadores, een eiland vol cactussen in de zoutvlakte van Uyuni


Flamingo's in Laguna Colorada


De vulkaan Licancabur ligt op de Chileense grens, aan het Laguna Verde


Rotspilaren in de omgeving van Tupiza


Potosi


De 'dodenweg' van La Paz naar het Amazonegebied, de gevaarlijkste weg ter wereld


Rurrenabaque


Water drinken uit een liaan


Capibara's langs de Rio Yacuma


Zo voelt een anaconda om je nek


En zo zie je eruit na 4 uur in een open jeep over stoffige wegen


Zegenen van een auto in Copacabana


Marktje voor ons hotel


Wandelen op Isla del Sol in het Titicacameer


Kleurrijke lokale bevolking


Gekleurde meren op de altiplano


Chacaltaya, met 5345 meter het hoogst gelegen skigebied ter wereld


Monolieten bij de ruïnes van Tiahuanaco


La Paz, de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld